T O P

Ite ainakin vaihdan amikseen jos ruotsi tulee pakolliseksi, entäs muut?

Ite ainakin vaihdan amikseen jos ruotsi tulee pakolliseksi, entäs muut?

xd_nYoshi

Tämähän ei siis vielä ole edes päätös muuttaa ruotsia pakolliseksi aineeksi. Alkuperäisessä 2019 hallitusohjelmassa luki rkp:n vaatimuksesta että näin tehtäisiin, mutta muutettiin sen jälkeen niin, että asiaa vasta selvitettäisiin. Li itsekin sanoi, että lukiota ja yo-käytäntöä juuri muutettiin laajalti, eikä lisämuutokset ole vielä ajankohtaisia. Voi olla, ettei hanke edes mene läpi, ja jos menee, kestää luultavimmin vuosia ennen kuin se pannaan oikeasti käytäntöön. En siis huolestuisi nykyisenä lukiolaisena. Eihän sitä koskaan tiedä ja saatan olla täysin väärässä, mutta en odottaisi mitään muutosta tapahtuvan lähiaikoina.


kappe41

itse olen yläkoulussa tavoitteena ammatti jota mitä todennäköisemmin joutuu tekemään täysin englanniksi ja koen ruotsin vain vievän energiaa muiden aineiden opiskelusta kuten englannin ja aineen joka on ammatinkin nimessä en suoraan lähde ammattia sanomaa ku löyät kuitenki alalta jonku paskaduunin svedulandiasta


DisneylandNo-goZone

En ota kantaa siihen onko pakkoruotsi välttämätöntä tai ei, mutta argumenttisi on aika löysä. Itse lähdin opiskelemaan humanistiselle alalle, joten koin fysiikan ja kemian vain vievän energiaa muiden aineiden opiskelusta joista olisi voinut olla hyötyä.


JinorZ

No fysiikkaa ja kemia on yhteensä kaksi pakollista kurssia lukiossa ja ei tarvitse kirjoittaa verrattuna ruotsissa vähintään viisi ja jos tulisi pakolliseksi kirjoitettavaksi kannattaisi käydä siihen päälle vielä syventäviä


olenMollom

Fysiikasta ja kemiasta on vain yksi pakollinen kurssi kummastakin, ruotsista on 5.


Express_Opposite

Sellainen ero siinä kuitenkin on, että on olemassa vain yksi matematiikka, yksi kemia ja yksi fysiikka, jotka sivistävät maailman jokaista koululaista yhtä lailla. Kieliä sen sijaan on useita. Kaikkien kielten opiskelu antaa hieman erilaisia valmiuksia maailmassa pärjäämiseen. Matematiikkaa vastaisi oppiaineena lingvistiikka, joka on kielitieteiden taustalla oleva yleismaailmallinen konstruktio.


xd_nYoshi

Lukioon jos menee niin opiskellahan ruotsia on pakko riippumatta siitä kirjoittaako vai ei.


kappe41

tiedän, mutta jos ei kirjoita ei tarvitse muuta, kuin tunnit kitua/puhua paskaa frendeille


Judotimo

Ihailen tällaista viisautta.


HarriKivisto

Ne kurssit on läpäistävä hyväksytysti.


Paapali

Johon yllämainittu panos riittää oikein hyvin


mandiko

Ei se ainakaan itselläni riittänyt. En päässyt kurssien tenttejä millään läpi, vaikka oikeasti panostin niihin. Luojan kiitos meillä oli mahdollisuus käydä kursseja myös iltalukion puolella, ja siellä ei vaadittu tentin läpäisyä vaan kurssin pystyi suorittamaan hyväksytysti myös kotitehtävillä ja kurssityöllä.


Kuohukerma

Riippunee lukiosta (keskiarvorajat yms), mutta munkin täytyi panostaa että pääsin läpi. Oli tosin 9+ keskiarvorajan lukiossa 🤷‍♀️ että juu


JinorZ

Itse en tehnyt mitään ja meni kasin keskiarvolla läpi ja oli 9+ KA lukio kanssa


jjmuti

Itseasiassa vain neljä viidestä jos ei ota mistään muusta nelosta.


Prunus-cerasus

Lunttaamalla neljä kurssia läpi, viides nelosena todistukselle. Yo-lakki päähän. Nykyään korkeasti koulutettuna ja hyvin menee. Valtio olisi menettänyt aika paljon verotuloja, jos en olisi päässyt lukiota läpi.


Bosavius

Miksi tätä selvitetään? Se ei hyödytä ketään ruotsinkielistä ihmistä että kaikilla ylioppilailla olisi ruotsi kirjoitettuna. Ne joita kiinnostaa ruotsi, oppivat sen, ja niitä joita ei kiinnosta, ei opi kieltä huolimatta siitä minkä arvosanan he saavat ruotsin ylioppilaskokeessa. Ja ne joita kiinnostaa, opettelevat ja kirjoittavat ruotsin vapaaehtoisesti. Itellä ruotsista lukion päättötodistuksessa 8, enkä osannut sitä koskaan. Osasin lukea kokeisiin. Ihan turhaa painetta loisi lukiolaisille kun voisivat keskittyä siihen mitä itse katsovat itselleen hyödylliseksi tai mielenkiintoiseksi.


Weirneir

Pitäis pistää kansanalote tulille niin saadaan kaatumaan koko vitun ruoska-ruotsi


underground_worm06

Itse ainakin pistöisin alle kirjoitukseni aloitteeseen heti


DiamondHander

Kouluista jo hyvän aikaa mutta paperi tänne niin raapustan.


Weirneir

Niin kyllä minäki


sefsefsfdddef

And my axe!


braindeadmonkey2

Mä oon suomenruotsalainen ja ihan samaa mieltä


MadLaamaDisease

Sait heti huomioni ja kyllä,olen ehdottomasti samaa mieltä.


AkingSizeTwix

Juuri maanantaina ruotsin keskipitkän YO:n kirjoittaneena yhdyn täysin. Turhaa vaivaa turhan paskan takia. Muistaakseni muutama vuosi takaperin oli jopa tutkimus, missä selvisi että ruotsalaiset osaavat englantia paremmin kuin suomalaiset. Vielä retorinen kysymys tähän: Miksi me joudumme opiskelemaan kieltä, kun vastavuoroisesti sen puhujat eivät opiskele meidän?


Ikuisuus

Teknisesti ottaen suomenruotsalaiset opettelevat pakkosuomea siinä missä suomenkieliset pakkoruotsia. Järkeähän jälkimmäisessä mielestäni ei ole.


PrincessJadey

Suomenruotsalaisia vertaisin ennemmin ruotsinsuomalaisiin, jotka varmaankin joutuvat Ruotsissa pakkoruotsia opiskelemaan.


Weirneir

On kyllä outoo, että pakkoruotsi on edes olemassa, sen lisäämistä oppisuunnitelmaan vastutettiin, ja nyt suurin osa suomalaisista ei edes halua opiskella ruotsia, niin eikö demokraattisena maana pitäisi suomen hallituksen kuunnella enemmistöä?


0Absolut1

> Vielä retorinen kysymys tähän: Miksi me joudumme opiskelemaan kieltä, kun vastavuoroisesti sen puhujat eivät opiskele meidän? Koska muutoin jos olet lääkäri ja saat ruotsalaisen potilaan niin sen sijaan että sille pakkosyötettäisiin rauhoittavia, niin ymmärrät että se puhuukin ruotsia eikä ole jossain muumipsykoosissa.


Pikkususi

Samaa logiikkaahan voidaan käyttää muunkielisiin potilaisiin myös?


AkingSizeTwix

Englanti on universaali kieli.


nignog5151

Koska suomenruotsalaiset eivät osaa suomea?


Iso-Jorma

Uskoisin että nyt Li peljästyy ja peruu hankkeen, on sen verran kovan luokan uhkaus


allu2236

Niin, marin varmaan seuraavaksi sulkee meidän subredditin terrori riskien vuoksi. Niin hullu meininki täällä aina välillä.


VgStriX245

Tämä on yksi niistä kerroista kun toivon että päätöksenteko kestäisi muutamia vuosia.


Lejonhufvud

Mieluiten ylihallituskautinen komissio käsitteleen asiaa.


bumbasaur

Pakkoruotsi ja se, että tunnustuksellista uskontoa opetetaan peruskoulussa tuntimääräisesti enemmän kuin biologiaa,maantietoa,fysiikkaa tai kemiaa. Näiden purkaminen edistäisi nykymaailmassa pärjäämistä huomattavasti. Esimerkiksi tietotekniikan käyttöä tarvitsee hyvin suurella todennäköisyydellä tulevaisuuden työelämässä, mutta opintosuunnitelmassa sitä ei edes tunnisteta oppiaineeksi. Kehitettävää kyllä riittää vielä


raparaantaa

>Pakkoruotsi ja se, että tunnustuksellista uskontoa opetetaan peruskoulussa tuntimääräisesti enemmän kuin biologiaa,maantietoa,fysiikkaa tai kemiaa. Missä päin Suomea opetetaan vielä tunnustuksellista uskontoa?🤔 Sehän on poistunut opetussuunnitelmasta jo yli vuosikymmen sitten.


Iravii280

>missä päin Suomea opetetaan vielä tunnustuksellista uskontoa? yksityisissä kouluissa jotka valitsevat opettaa tunnustukselliata uskontoa.


Huubidi

Pakkoruotsi on kyllä aivan helvetillinen turhake. Nuoria ei saada motivoitua hallitsemaan edes sitä omaa suomenkieltänsäkään kunnolla (en siis yritä syyllistää, olen itsekin melko nuori ja mieluummin pelaan videopelejä kuin luen), ja nyt pakkoruotsi nähdään jotenkin tärkeänä asiana, johon on muka varaa panostaa resursseja? Otetaan nyt se vitun kissa pöydälle. Virkamiesruotsin osaamisvaatimus on yksi vitsi. Se on täysin turha käsite, joka aiheuttaa kuitenkin aivan tarpeetonta (voitaisiin välttää poistamalla pakkoruotsi) stressiä monelle korkeakouluopiskelijalle. Siitä virkamieskurssista pääsevät läpi ne, jotka osaavat jotakuinkin muodostaa kokonaisia lauseita. Ne, jotka eivät osaa tätäkään (ja miksi tarvitsisikaan, ollaan nyt rehellisiä) saavat kurssin kuitenkin loppujen lopuksi hyväksytyksi jollain verukkeella, jos sen hoksaa vain jättää kirjaimellisesti viimeiseksi vaatimukseksi ennen valmistumista. Ei se yliopisto tai ammattikorkeakoulu rupea sulta sitä tutkintotodistusta ja itseltään valmistuneiden opiskelijoiden määrään perustuvaa lisärahoitusta pihtaamaan jonkun virkamiesruotsin kurssin takia. Tein virkamiesruotsikurssini kirjallisen kokeen yliopistossa tuhdin ravintolaillallisen ja tuhdimpaa tummaa tshekkiläistä lageria sisältäneen tuopin nauttimisen jälkeen yksin Exam-tenttinä tietokoneella. Kaikki veri oli vatsassa, sitä oli pyöreät nolla prosenttia missään ajattelemiseen tarvittavassa elimessä. Unohdin paljon sanoja, ja luin tenttipaikan sivuseinissä olevien ruotsinkielisten tenttimisohjeiden tekstejä, jotta muistaisin sanoja ja lauserakenteita. Pääsin läpi, ja ilmeisesti yliopisto näki tämän prosessin loppuun hoitamisen jotenkin rakentavana ja hyödyllisenä ajankäyttönä. Olen lukenut elämässäni pitkän ruotsin jo ala-asteelta alkaen, ja kirjoitin keskipitkästä ruotsista lukiossa magnan. Koskaan en ole kyseistä kieltä joutunut omassa elämässäni kahdenkymmenenkahden vuoden aikana käyttämään. Pakkoruotsi on pienen ruotsinkielisen eliitin masinoimaa enemmistöväestölle vittuilua.


allu2236

>”Pakkoruotsi on pienen ruotsinkielisen eliitin masinoimaa enemmistöväestölle vittuilua.” Vitun kova otos, tämä lause jää päähän loppuelämäksi, ihan kylmät väreet tulee tommotteesta.


cnylkew

!remindme 5 years


temotodochi

Pakkoruotsilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa mitä sinä tai minä halutaan tehdä. Pakkoruotsi on RKP:n hallitusohjelmassa, muuten tukevat muita hallituspuolueita kunhan he tukevat ruotsin kielen asemaa suomessa jonka yksi osa on ruotsin pakotettu opiskelu.


joule400

resurssit pois pakkoruotsista ja pistetään enemmän englannin opiskeluun, huomattavasti tärkeämpi kieli oppia etenkin nyt globalisaation aikana oma motivaatio ruotsiin oli 0 ja en muista enää sanaakaan, olisin voinut viettää ne ruotsin tunnit oppimassa paremmin englannin ääntämistä niin ei olis näin saamerin urakka myöhemmin opetella pois rallienglannin tasoisesta ääntämisestä ja eikö siellä ruotsissa opetella englantia? sehän vois toimia yhteisenä kielenä, ei tarvii suomalaisten koululaisten tasapainotella 2 vierasta kieltä


nuusku3

aika monella jää lakki saamatta jos tulee pakolliseks


Hulkkis

Kertokaa syitä miksi pakkoruotsi olisi hyvä pakollisena


wlbrsmth

Mikäs pakkoruotsi se sellainen on jonka voi vapaaehtoisesti jättää pois?


RyoCanCan

Tässä on kyllä pointti.


Michaeleelel

Inb4 "Onhan meillä pakkomatikat ja englannitkin!!1!11!!"


shami1kemi1

Mikä on tietysti typerä kommentti tätä oikeasti heittäviltä, sillä pitkän kielen ei ole pakko olla englanti. Se voi olla myös ranska, saksa, tai jopa ruotsi. Riippuu koulujen tarjonnasta toki, ja englanti on siten ehkä "turvallisin" vaihtoehto.


cnylkew

Voin nimetä 20 kieltä mitä opiskelisin mielummin kuin ruotsia


eemikun

No nimeä ihmeessä.


cnylkew

Mandariini, espanja, venäjä, saksa, ranska, italia, hindi, englanti, hollanti, swahili, japani, korea, portugali, arabia, persia, turkki, indonesia, zulu, puola, hausa, bengali, viro Nämä nyt ainakin.


Fakepot

Miks vitussa haluaisit oppii puolaa mielummin kun ruotsii?


cnylkew

Enemmän puhujia, heikompi englannin kielen taso, melko huomattava kauppakumppani, (2,8miljardia vuonna 2015), oma kiinnostus, mahdollinen puolalalaissukulainen, ja avaa ovet paremmin slaavilaiskielien ymmärtämiseen kuin venäjä jota osaan jo


Spyro1701

Periaatteen vuoksi?


kappe41

matikka tutkitusti tehostaa aivotoimintaa ja on muutenkin hyväksi terveydelle ja maailma pyörii nykyisin englanniksi sen taidon vaatimus on kiistämätön


hokaloija

Ei vaan millään mahdu päähän, että miksi helvetissä suurimmalle osalle kansasta hyödytön kieli pitäisi palauttaa sinne kirjoituksiin pakolliseksi aineeksi? Pelkkä pakollisten kurssien käyminen aiheuttaa monille ongelmia ja jatkuvasti valitetaan opiskelijoiden/lukiolaisten kasvavasta stressistä ja ahdistuksesta opiskeluun liittyen, joten kai sitä sitten on pakko vielä lisätä. On erittäin turhauttavaa opiskella kieltä, jolla ei mitä todennäköisimmin tule koskaan mitään tekemään.


UnsignedRealityCheck

20+ vuotta työelämässä kansainvälisessä firmassa PK-seudulla ja Ruotsia tarvinnut tasan pyöreät nolla kertaa. Tarvetta olisi ollut Ranskalle, Venäjälle, Italialle, Saksalle jne. Ulkomaisten kielten opetus ja oppiminen: Hyvä asia. Toisen täysin marginaalisen kielen opetus mitä et tarvitse oikeasti missään: Ei hyvä asia.


reindeerdundee

Itelle ei ruotsin opiskelu tuottanut ongelmaa mutta juurikin näin, elämässä ei ole tullu vielä tilannetta jossa ois juuri ruotsia tarvinnut osata, muita kieliä englannin lisäksi kyllä.


UnsignedRealityCheck

Jep. Se on yksinkertaisesti turha. Aivan sama kuin joku Norjalainen rupeasi tankkaamaan Suomen kieltä. OK jos tykkää mutta siitä ei oikeasti ole hyötyä oikeassa elämässä ja monet pohjoismaissa muutenkin osaavat hyvin Englantia ja sillä pärjää lähes kaikkialla. Jonkin kansainvälisen toisen kielen opettelu on taas oikeasti hyödyllistä.


lukaboi

Kyllä siinä on vaan niin paljon järkeä käyttää 5 vuotta opiskelessa kieltä jota en ole kertaakaan tarvinnut käyttää tai edes osaa puhua muutamaa fraasia lukuunottamatta


BESSER_WISSER

tarvinnut _käyttää_*


lukaboi

Voi raato nyt en pääse äidinkielen yo kokeesta läpi


Kippari_Kalle

Voi raato, nyt en...*


BESSER_WISSER

yo-kokeesta...*


Jesters_

*läpi.


Nuppusaurus

Minkä takia hallitus on RKP:n hihnassa vaikka paikkoja sillä puolueella on vain 9? Käytännössä voitaisiin tehdä mitä vain päätöksiä ja RKP ei voisi muuta kuin vain valittaa vierestä.


johnny_kobra

Mitä paskaa edellinen hallitus tekikin, niin ei ottanut RKPtä mukaan lisä-ääniksi. Ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin muistaakseni (en jaksa tarkistaa.) Tämän hallituksen ei muistaakseni olisi edes täytynyt ottaa RKPtä mukaan, mutta pellet ottivat. Ei kellekään pitäisi tulla tässä vaiheessa yllätyksenä, että RKPllä on agenda. Ruotsin kielen aseman vahvistaminen Suomessa. Johan se on perkele puolueen nimessä. Ja jokainen puolue, joka sen ottaa hallituskumppanikseen, on valmis tämän hyväksymään. Jos joku kaunis päivä joku tekisi laskelman mitä Suomen kaksikielisyys maksaa veronmaksajille, niin ehkä äänestäjiä alkaisi kiinnostamaan.


matoviti

Eiköhän tätä kaksikielisyyttä on nyt jo kokeiltu tarpeeksi. Säästäkäämme verorahoja ja palauttakaamme ruotsi hallintokieleksi!


johnny_kobra

Trollaus ois menny läpi jos oisit sanonu på svenska ja perään paahtoleipärapuemojit.


matoviti

Låt oss återställa svenskan som förvaltningsspråk! 🦞🍞


Juuzz__

Tuskin Li Andersson, itse suomenruotsalainen, kauheasti vastustaa ruotsin kielen aseman vahvistamista.


Alhoon

En Lin kantaa tiedä, mutta itsellä tuttuna useita kymmeniä suomenruotsalaisia, ne kaikki haluaa pakkoruotsin pois ja niitä vituttaa RKP.


Juuzz__

Hienoa! Ehkä kaikki eivät sittenkään aja vain omaa etuaan.


blueMarigold

Oon ruotsinkielinen enkä mäkään tykkää RKP:stä.


hokaloija

Vielä sellainen kysymys, että millä sitä ruotsia pitäisi oppia, kun tuntimäärät ovat niin vähäiset? Ala-asteella (6-luokalla) ja yläasteella ruotsia oli kerran viikossa. Ysillä taisi olla kaksi kertaa viikossa. Eihän kenenkään voida odottaa oppivan kieltä, jota opetellaan se yksi 45min tunti viikossa, kun mahdollisuuksia käyttää niitä vähiä opittuja asioita ei vapaa-alla ole, paitsi tietenkin ruotsinkielisillä alueilla


GloriousHypnotart

Juttelet tietenkin suomenruotsalaisten perhetuttaviesi ja ystäviesi kanssa, luet Hufvudstadsbladetia morfarin tilauksella ja ehkä voit kokeilla asioida lähibagerissasi ruotsiksi. Lycka till gaussin käyrälle, itä-suomalaiset


sefsefsfdddef

RKP taas nostaa päätään... "Olisiko nyt hyvä aika heittää nuorten rattaisiin vähän kapuloita laittamalla heidät opiskelemaan turhaa paskaa, jolla ei tee yhtään mitään?" Väittäisin että ohjelmointikielen opiskelu pakollisena toisi enemmän yhteiskunnallisia etuja kuin ruotsin eikä siinäkään ole pakollisuuden kannalta järkeä.


Sacuzel

Kiitos. Nyt on osuva flairi. Järkyttävää että sellaisesta turhakkeesta kuin pakkoruotsi otetaan tiukemmin kiinni.


SeaGulljj

Onko kukaan opiskelija sitä mieltä, että pakkoruotsi olisi hyvä asia? En usko


KerpoSampsu

Koko pakkoruotsi perustuu siihen, että RKP myy sillä hinnalla itsensä kenelle tahansa suostuen melkein minkä puolesta tahansa äänestämiseen ja pääsee siten aina hallitukseen. RKP haluaa pitää suomenkieliset ruotsintunneilla, jotteivät ruotsinkieliset olisi (heidän mielestään) huonommassa asemassa; ruotsinkieliset joutuisivat vapaassa Suomessa realiteettien sanelemana opiskelemaan joka tapauksessa valtakieli suomea, kun taas suomen äidinkieliset voisivat keskittyä muuhun kuin toisen pikkukielen opetteluun. Tämä voisi johtaa ruotsin hiipumiseen pikku hiljaa. Valtava enemmistö, koululaiset ja opiskelijat on siis tällä tavalla valjastettu kannattelemaan 5% vähemmistön etua sysäämällä heille kivireki. Jos RKP oikeasti ajattelisi, että näiden kahden kielen opettelusta olisi hyötyä, he pitäisivät moisen edun visusti omillaan eivätkä olisi sitä hyvyyttä suomenkielisille tuputtamassa.


Kreisenberg

Jaa, suomen opetusjärjestelmää ei oltukaan paskottu vielä tarpeeksi.


SaatoSale420

Onneksi tuli kirjoitettua jo vuosia sitten. Toisaalta tuota paskaa joutuu opiskelemaan korkeakoulussakin. Vittu.


SpagettiRaketti

Tulisi kuitenkin olemaan varmaankin suht helppo koe, tuleehan yo-kokeiden tulosten noudattaa gaussin käyrää.


allu2236

Ei sillä ole väliä kuinka hankala se koe on. Pointti on se tämän hetkinen tyranninen valtiomme pakottaa nuoret opiskelemaan ruotsia. Edit: No ok ehkä ”tyranninen valtio” meni vähän liian pitkälle mutta ymmärrätte kummiskin.


Gagzu

Tyranninen valtio lmao haha


NorthRider

Ja aika montaa muuta juttua


DuaZZeT

No mut näistä aika monesta jutusta niin ruotsi nyt vaan on turhin. Ellet sit meinaa alkaa ruotsin opettajaksi.


paspartuu

No jaa, jos yhtään päätyy alalle jossa pohjoismainen yhteistyö on mitenkään olemassa oleva juttu, kyllä siitä ruotsista jotain lievää hyötyä on, ainakin siinä määrin että pystyy edes pintapuolisesti lukemaan svedujen, norskien tai tanskalaisten tuottamaa materiaalia ja vähän pysymään kärryillä siitä mistä on kyse eikä tarvitse aivan ummikkona toivoa ja odottaa että joku suvaitsisi kääntää enkuksi. Myös työllistymisessä vahva ruotsintaito on kyllä okeasti eduksi monella alalla.


Sak391

Työhommissa pakotettu pieni ruotsintaito on täysin turha, varsinkin kun englanti on molemmin puolin vahva. Omalla alalla hyötyä on saksasta, espanjasta tai venäjästä.


paspartuu

Voi olla. Mutta itse oon vaan vaivihkaa törmännyt siihen että vaikka ilman ruotsia pärjää eikä sitä ns. odoteta, hyvä ruotsintaito olisi aivan jumalaton plussa. Myös kun työelämään siirtyessä tajuaa miten iso juttu se pohjoismainen yhteistyö joillain (useilla, kriittisillä) aloilla on, ymmärtää että ruotsin osaaminen tavallaan avaa väylää kaikkiin pohjoismaihin ja niiden keskinäiseen keskusteluun. Ruotsin opiskelussa ei opiskele vain ruotsia, vaan nordiskaa. Ja siis joo joo "kaikki puhuu englantia" mutta kyllä Suomi häviää siinä jos täältä ei löydy jengiä joka kykenee diilaamaan Ruotsi-Tanska-Norja kombon kanssa niiden yhteisellä kielellä ja vinkuu nurkassa että in english please guys.


Sak391

Toimitaan varmaan eri alalla, mutta tekniikan puolella tarvitaan jengiä joka osaa diilata keskieurooppalaisten, venäläisten, kiinalaisten ja ehkä viimeisenä skandinaavien kanssa. Mikään kielitaito ei mene hukkaan mutta yo (tai io) -ruotsi ei riitä muuhun kun kahvipöytädiskuteeraukseen.


KerpoSampsu

Ne valitkoon ruotsin, jotka haluavat syventyä pohjoismaiseen yhteistyöhön. Mitään järjen hiventäkään sen sijaan ei ole pakottaa kaikkia valitsemaan tuon polun. Esim. kiinan, espanjan ja saksan opinnoilla tekee useammalla alalla paljon enemmän. Itse olen lääkekehitysalalla (luonnontiede) ja oikeasti harmittaa, ettei ruotsin tunteja voinut käyttää saksan opiskeluun.


NorthRider

Onnea. Sun alalla on hytötyä noista, jollain toisella Ruotsista


Sak391

Niin, mutta minutkin sitä ruotsia piti pakottaa lukemaan


TotalLunatic28

No siks se pitäs olla valinnaista. Sama ku jos haluan taiteilijaksi, niin käyn kuvataiteen kursseja


PieniPoppamies

> eikä tarvitse aivan ummikkona toivoa ja odottaa että joku suvaitsisi kääntää enkuksi. Ruotsi kääntyy yllättävän hyvin englanniksi. Jos on mahdollista käyttää niin onhan selaimissa automaattinen kääntäjä englanniksi joka toimii mainiosti. Mutta jos pitää lukea jotain kirjaa joka käsittelee tietyn alan erikoistumista joka on vain kirjoitettu ruotsiksi, sitten vaan pitää odotella käännöstyötä taikka kirjoittaa se itse automaattikääntäjään. Ainakin itse pitää tehdä koska en puhu sanaakaan ruotsia.


Lopullinen

"sitten vaan pitää odotella käännöstyötä taikka kirjoittaa se itse automaattikääntäjään." Seuraavalla kerralla otat puhelimen käteen ja automaattikääntäjä päälle ja painat sitä kameran kuvaa siinä kääntäjässä ja kamera kohti tekstiä ja ruudussa teksti näkyy haluamallasi kielellä. Ei tarvitse kirjoittaa.


Forzeev

No on kyllä aika hemmetin kaukaa haettu jos uskot että pakkoruotsista vain hyötyä jos alkaa ruotsin opettajaksi.


DuaZZeT

Älä ota liian kirjaimellisesti. Mut fakta on se että eipä sitä ruotsia ihan hirveesti tartte. Englantia nyt ossaa melekee kaikki puhua nykyään. Ruotsi pitäs olla valinnainen eikä pakotettu. Ruotsia kun nyt puhuu vaan ruotsalaiset ja ne suomalaiset ketkä sitä on pakotettu opiskelemaan ja osa niistä pakotetuistakaan ei osaa :D


Forzeev

Harva vain tietää lukiossa minne ura vie. "Ruotsia puhuu vain Ruotsalaiset". Norjalaiset ja Tanskalaiset myös. Itselläkin Ruotsalaiset, Norjalaiset ja Tanskalaiset puhuivat keskenään tätä skandikieltä mitä en ymmärtänyt. Tuskin oli kumminkaan muinaisnorjaa. Lukion on tarkoitus antaa pohjat jatko-opiskelua varten. Aika harva esim niitä Kemian tehtäviä enään vääntää opiskelujen jälkeen. "Eipä sitä kemiaa hirveästi tartte".


Addehful

Voimia


pullazorza

"pakkoruotsi on tyranniaa" perus liberaaliotanta


allu2236

**”** *”pakkoruotsi on tyranniaa”* perus liberaaliotanta **”** perus kommari.


Zagmos

Älä sama tyranninen valtio pakottaa käyttämään rahaa kaupassa kun vaihtokaa ei käy, ai perkele


No_Team2342

Alkaa mennä toivo että kukaan enää välittäisi meistä opiskelijoista.


Raggy532

Nyt vittu sen pakkoruotsin kanssa


Pontus_Pilates

Samoin. Palautan YO-todistukseni ja haen amikseen.


byzzod

Ei kannata pilata omia opiskelusuunnitelmia pakkoruotsittajien takia, sillä se on juuri se mitä he haluavat. Pakkoruotsin tarkoitus on nimenomaan taata ruotsinkielisille parempi koulutus kantaväestöön nähden. Pakkoruotsin epäreiluus tulee siitä, että ruotsinkieliset oppivat sen kotona ja suomen sitten yleisesti Suomessa eläen. Siispä heillä on yksi kouluaine vähemmän esteenä valmistumiselle ja siten ovet paremmin auki yliopistoihin. [Tämä siis kaikkien muiden kiintiöiden LISÄKSI](https://yle.fi/uutiset/3-5432237). Tämä voisi olla ihan ookoo, jos ruotsi olisi aito tieteenala kuten matematiikka, biologia tai historia, mutta kyseessä on vain kieli, eli siis tapa kommunikoida muiden kanssa. Suomi+englanti -kombo takaa sen että pärjäät 99,99 % tilanteista suomessa ja muualla länsimaissa. Ruotsista ei ole minkäänlaista käytännön lisähyötyä.


retiiseri

Rkpllä ei yleensä muuta agendaa ole, kuin ruotsin kielen pysyminen pakollisena aineena. . Mielestäni ruotsin pakollinen opiskelu on hyvinkin vanhanaikaista ja jarruttaa monen ihmisen elämää turhuutena. Moni varmasti ruotsia silti opiskelisi vaikka sitä ei pakotettaisiin. Itse olisin mieluisasti opiskellut venäjää, sillä olen Itä-Suomesta jossa ei ole ruotsia puhuvia ihmisiä ollenkaan. Tunnen myös monia n 30v suomenruotsalaisia jotka ovat kanssani täysin samaa mieltä. Kai se muutoksen jarruttaminen on vain ihmistyyppi siis vanhoillisuus. Evoluution kannalta tosin erikoista.


Pikkupomo

Asuttiin pari vuotta Kanadassa, joka on kaksikielinen maa. Lapset kävivät koulua siellä ja vanhemmalla (silloin 11v.) oli koulussa ranskaksi yhden oppiaineen yksi osa. Tässä suunnittelivat ravintolan menun Ranskaksi :) Itse kävin pakkoruotsin aikanaan koulussa ja lukiossa. Tämä opetti minulle aivan väärän tavan suhtautua kieliin ja kielen oppimiseen. Kävin yläasteeni ja lukioni 90-luvulla ja koululaitos oli aika erilainen silloin mutta on jäänyt loppuelämäksi paska maku pakkoruotsista ja siitä että tämän pienen vähemmistön vuoksi opiskellaan kieltä, jota ilman pärjää koko elämänsä ilman. Toisaalta harmittaa, että tämä pakkoruotsi on minulle leimannut yhden kansanosan elitisteiksi, vaikka se tuskin heidän vikansa on. Ihmismieli on vaan outo :) Lukio, amis ja ammattikorkea tuli suoritettua aivan rimaa hipoen ruotsin osalta sillä oletuksella, etten "koskaan enää tartte". Nämä virkamiesruotsit yms. jotka mainittiin mainiossa postauksessa aiemmin on kyllä aivan yhtä tyhjän kanssa. Olen itse nyt it-alalla ja olen toiminut rivikoodarista aina toimitusjohtajaan asti kaikissa rooleissa mitä alalla on, enkä ole koskaan joutunut tilanteeseen, jossa pärjää vain Ruotsilla; aina on englanti ollut riittävä vaihtoehto. Ehkä kävi tuuri ammatinvalinnassa. Minulla on tuttuja merialalla, jossa ruotsi on monesti pääkieli ja ovat oppineet (jopa kielellisesti rajoittuneet) sen ruotsin hienosti. Lapseni opiskelevat nyt saksaa ja ruotsia mutta vapaaehtoisesti. Siinä on valtava ero. TL;DR: Ei kielen takia kannata unelmistaan luopua, työ tekijäänsä opettaa ja äärettömän paska idea tää pakkoruotsi :)


SelfRape

Kanada, mikä on kaksikielinen maa, ja ranskaa puhuvia on prosentuaalisesti paljon enemmän kuin ruotsinkielisiä Suomessa, ei ranska ole pakollinen kieli kuin harvalla alueella. Isommassa osassa provinsseja ranskaa ei tarvitse puhua edes virastoissa. Ranska on siellä alueellinen kieli.


ma1royx

Aamuja


Drunk_Henri

LTJ 0 Aamuja lukio mosat.


Maggaramies

Ehkä nää aamuttelut jätetää inttii ku ei niitä lukiossa oo


[deleted]

[удалено]


cnylkew

Hyvin monessa, suurin osa afrikasta ja amerikasta. Mutta ne ovat sentään lingua franca kieliä (espanja, ranska, englanti) jotka ovat hyödyllisiä. Ei taida olla toista maata missä 5% marginaalikielen puhujilla on sama asema kun enemmistökielen puhujilla. Siksi just äsken laadin tälläsen: Historialliset vähemmistöt (5%>) joiden kieli ei ole virallinen. Katsoin satunnaisista maista, en kaikkia. Uzbekistanissa kazakkeja ja tajikkeja 5% Iranissa azereja 16% (eivät edes saa oppia kieltään) , kurdeja 10%, loreja 6%) Turkissa kurdeja on 19%, ja heitä aktiivisesti turkifioidaan ja sorretaan. Ukrainassa 17% ovat venäläisiä. Vuodesa 2018, Lvivin läänessä kiellettiin kaikki venäjänkielinen kulttuurityöt esim elokuvat ja kirjat. Vuodesta 2019 asti ukrainian kieli on palvelualan työntekijöille pakollinen myös venäjäisenemmistöalueilla, jotka ovat huomattavasti laajemmat kuin suomenruotsalaisilla, varsinkin kun siihen 17% kuuluu Krim. Espanjalla on yli 10% katalaani- sekä galisialaisedustus molemmista. Espanja on federaalimaa, eli niiden omalla autonomisella alueella niiden kieli on virallinen muttei muualla. Tsekeissä 5% ovat moravialaisia. Indonesiassa sundalaisia on 15% Kamputseassa 5% ovat viatnamilaisia Kirgiisiassa 15% ovat uzbekkeja Liettuassa 7% ovat puolalaisia (huomattava yhteinen historia) Irakissa 15-20% ovat kurdeja. Heillä on oma automominen alue 11% Srilankalaisista on tamileja (sorrettu kansa) Omanissa 7% ovat balokkeja Intiasta löytyy 6 eri alueellista kansaa jonka väkiluku on yli 5% kokonaisväestöstä. Niiden kielellä taas on virallinen asema niiden omalla maakunnallaan mutta sen ulkopuolella vain hindi. Pakistanissa punjabin puhujia 39%, pashton 18%, sindhin 15%, saraikin 12%. Slovakiassa 8,5% ovat unkarilaisia. Montenegrossa 28% ovat serbejä. Serbin kieltä vastaan liittyvää sortumista on raportoitu. 27% afghanistanilaista on tajikkeja Myanmarissa shan-kielen puhujia on 6%, karenin puhujia 5% Turkmeniassa 5% ovat uzbekkeja. Missään koulussa ei opeteta uzbekkia Swasimaassa 6% ovat zulun puhujia Nigeriassä hausan puhujia on 21%, Igbon 17%, fulanin 9%, efikin 5%, vain joruballa on korkein virallinen asema. Miksi Suomessa muttei näissä maissa? En halua kuulla kuinka ns sorrettuja suomenruotsalaiset ovat. Hyvin moneen näihin voi laittaa tähtimerkkejä mutta tarkoitukseni oli katsoa asiaa laajemmalla mittakaavalla. Ja näiden määrä kertoo paljon. Aika monissa näissä maissa on joitakin alueita jossa joku vähemmistökieli on virallinen millä saa palvelua mutta ei maanlaajuista kielipakko.


Thwipss

Taitaa karenia puhuvat olla näkyvä vähemmistö monissa maissa.


Forzeev

Lähes jokaisessa. Jossain valitettavasti alkuperäiskieliä puhuvat enään muutamat esimerkiksi Irlanissa.


samppa_j

Itsellä tuli heti aika kiire valmistua, mutta sit Rinne sai kenkää niin tuli lisää aikaa. Mun neuvo: lukio speedrun any percent


LohtuPottu247

Jos tulee pakolliseksi niin kyllä amis kutsuu.


Fatboi525

*Nauraa kaksoistutkinnolla*


KerpoSampsu

Mitähän kauppoja vassarit ja kielipuolue ovat hieroneet ja miten RKP myynyt itseään tällä kertaa, kun Li lähtee tällaista epäsuosittua asiaa ”selvittelemään”?


vahasuolainen

En ole koskaan puhunut yhdenkään suomenruotsalaisen kanssa, joka ei olisi puhunut paremmin suomea kuin minä ruotsia.


Risu-Mies

Jos tulee niin vittu en mene. Sataana mitä paskaa muutenkin kun on pakko oppia kieltä jota pienin vitun vähimmistö puhuu


turntable_server

Kerran juttelin Suomessa asuvan tanskalaisen kanssa. Hän ihmetteli miten täällä ei juuri kukaan osaa ruotsia, vaikka sitä koulussa opetetaan. Vastasin diplomaattisesti, että tapa jolla sitä opetetaan on vailla yhtymäkohtia suomenkielisten nuorten todellisuteen. Jos todella tahdottaisiin nuorten - siis keskivertoisesti kielellisesti lahjakkaiden - oppivan ruotsia koulussa, tulisi tuntimäärät kolminkertaistaa ja jonkinlainen kielikylpy voisi edistää asiaa. Se, ettei näin tehdä, johtuu luultavasti siitä että kaikki tietävät oppiaineen kaikille pakollisuuden perustuvan lopulta vain poliittisiin syihin. Ehdotukseni on että pakollisen ruotsinkielen sijasta ylemmille luokille otettaisiin ruotsin kulttuurin ja kirjallisuuden opintokokonaisuus, jossa käytäisiin läpi Ruotsin ja Suomen yhteistä historiaa ja tutustuttaisiin lähemmin suomenruotsalaiseen kulttuuriin, Runebergiin, Tove Janssoniin ym. Tämän luulisi avaavan paremmin silmiä ruotsin merkitykseen maallemme ja voisi myös tyydyttää RKP:tta.


Djinnsturge

Tämä on sillä lailla typerää touhua, että mikäli RKP edes teoriassa voisi saada tahtonsa läpi niin persut joka tapauksessa poistavat tehdyn muutoksen ensitöikseen seuraavassa hallituksessa, jossa ovat osana. Soutamista & huopaamista ja sijaiskärsijöinä on koululaiset, jotka joutuvat typerysten riepottelemiksi. Ei kai pakkoruotsia oikeasti Suomessa kannata juuri kukaan, joten eiköhän RKP:kin nyt voisi vaan hyväksyä, että nykyaika meni jo heidän ohitseen. Vaikka yhden asian puolue onkin.


AYoungFella12

Kun afrikkalaisten täytyy opetella ranskaa, englantia tai muuta siirtomaaherrojen kieliä, on kyseessä hirvittävää postkolonialistista sortoa. Kun suomalaisten täytyt opetella entisen siirtomaaherran Ruotsin kieltä -> ihanaa ja oikein 🤔🤔🤔


KerpoSampsu

Ero on myös siinä, että Senegalissa yleiskieli on oikeasti ranska ja Nigeriassa englanti. Vaikka historia on epäreilu, on vain de facto -juttu, että niistä isäntämaakielistä on valtavasti hyötyä - toki myös maan ulkopuolella. Suomessa juuri kukaan ei oikeasti tarvitse ruotsia ilman keinotekoisia, ylhäältä saneltuja vaatimuksia - Närpiön vanhainkotia lukuunottamatta ehkä.


BroccoliTrain

Yksinkertainen selitys tähän on se että ne edustavat eri asioita.


hokaloija

Miten ne muuten edustavat eri asioita? Ihan samalla tavalla ruotsi on vain tarpeeton jäänne ajasta Ruotsin vallan alla. Ainoa ero on se, että ranskasta on oikeasti hyötyä useissa Afrikan maissa


NeuralFantasy

Ymmärrän jos tuo harmittaa. Mutta ei silti kannata tehdä valintaa lukion ja amiksen välillä tuolla perusteella. Lukio avaa elämässä ihan erilaisia ovia kuin amis. Tee valinta sen perusteella, mitä haluat tehdä seuraavat 60 vuotta, äläkä sen perusteella pitääkö joku (mahdollisesti täysin turha) ruotsi kirjoittaa tai ei. Se ruotsi on lopulta hyvin pieni paska tässä isossa elämässä. Pahimmillaan opettelet ruotsia turhaan, parhaimmillaan siitä on sulle jopa hiukan hyötyä. Mutta paljon isompi vaikutus on sillä, teetkö lukion vai amiksen. Ja haluatko korkeakouluun.


OSArsi

Vaikka sun teksti pitää suunnilleen paikkaansa, niin ei silti kannata maalata kuvaa, jossa valinta amiksen ja lukion välillä määrittää sun seuraavat 60 vuotta elämästä. Valitsin itse aikanaan autonasentaja-amiksen 15 -vuotiaana, nyt 28 -vuotiaana olen kohta FM tietotekniikasta. Lukioon en ole astunut jalallanikaan koko elämäni aikana, ja hyvin tässä menee. Toki paljon helpommalla pääsee jos sen lukion käy, mutta mikään lopullista ratkaisua ei nuorena tarvitse tehdä.


Anonasty

Veikkaan, että tuota jantteria ahdistaa ne seuraavatkin ovet, sillä niiden takana on yleensä virkamiesruotsi. Mihin se sitten vaihtaa, luostariin?


allu2236

Näin minullekin on kaikki saarnannut. Homma vaan on niin että amiksessa minulle ei ole sopivaa alaa eikä lukiossa sopivia aineita. Jos voisin niin kirjoittaisin kuusi reaaliainetta ja kaksi vierasta kieltä mutta kun sitä ei sallita. Suunnitelmat olisi intin jälkeen maanpuolustuskorkeaan tai ranskan muukalaislegioonaan (ei ole vitsi), sotilas alalle kuitenkin.


Vonbagh

Jos haluat maanpuolustuskorkeaan, niin uskoakseni sinne lukioon kannattaa mennää. Jos ruotsi tässä harmittaa, niin se on kyllä ikävää, mutta se on rajallisen kokoinen osuus paljon isommassa kokonaisuudessa.


Juuzz__

>Jos voisin niin kirjoittaisin kuusi reaaliainetta ja kaksi vierasta kieltä mutta kun sitä ei sallita. Ja miksei sallita? Jos yleissivistävyys on syynä, niin voisi kysyä, että miten ihmeessä juuri- ja logaritmifunktiot ovat yleissivistävämpiä kuin lakitiedon kurssi (joka on muuten valinnainen). Miksi kaunokirjallisen tekstin erinomainen tulkitseminen on tärkeämpi kuin kehityspsykologia (PS2, jonka voisi uudelleennimetä "how to raise a child 101")? Samalla silloin kakille voisi laittaa täysin samat aineet. Silloin voitaisiin varmistaa, että kaikki oppivat juuri ne tärkeät yleissivistävät asiat eikä turhuuksia kuten lakitietoa.


juutisennappikengat

Sotilasalalla kielitaito ei ole mikään turha jos :D rajanaapuri on ihan tärkeä kun mietitään mitä varten se koko ala on olemassa


allu2236

Ei olekaan, mietin vaan että mitä tekisin ruotsilla. Ranska, Saksa ja Englanti ovat sotilasalalla eniten käytetyt kielet. Suomalaiset viranomaiset tekevät yhteistyön ruotsalaisten kanssa englanniksi ja sama kaikkien muitten kanssa niin en oikein vaan näe siinä pointtia. Englanti on itsellä kuin melkein natiivilla ja aloitan nyt Ranskan opinnot mihin motivaatio on korkea, ruotsille kyllä käyttöä en löydä vaikka kuinka etsisin.


nobiossi

Eikös siellä MPKK:ssa käydä myös ruotsin kursseilla? Ymmärtääkseni siellä on ihan sama virkamiesruotsi kuin esim AMK:ssa. Korkeakoulututkintoa edellyttävissä viroissa virkamiesruotsi taitaa olla vaatimuksena kelpoisuudelle.


Sepidemus

Olisi kaikkien kannalta parempi, jos koko ruotsinkielen virallinen asema poistettaisiin suomesta kokonaan.


VQ5G66DG

Itse en olisi varmaan koskaan saanut lakkia jos olisi pitänyt kirjoittaa ruotsi ylppäreissä. Jostain syystä muita kieliä olen onnistuneesti opiskellut, mutta ruotsia en osaa juuri sanaakaan ja vaikka olenkin tuolta länsirajan tuntumasta alkujani kotoisin niin en ole kieltä juuri koskaan tarvinnut. Haaparannalla on aina pärjännyt ihan suomella kun asioi ICA:ssa, Nuuskakairassa tai entisessä Netossa. Hiukan hämmentävästi ainoa kerta minkä keksin jossa ruotsia olisi pitänyt osata oli vuosia sitten Vaasassa Prismassa jossa henkilökunta joko ei puhunut sanaakaan suomea tai ainakin esittivät etteivät puhu.


rants_unnecessarily

MINKÄ TAKIA!? Mitä me yhteiskuntamme sitä hyödytään!? Me ei tarvita 100% osuutta ylioppilaista ruotsinkielentaitoisiksi. Sen sijaan me tarvitaan nykyaikaisia taitoja enemmän, kuten ohjelmoinnin perustaitoja. Lopettakaa näiden vanhan "kunnon" ajan ihailijoita äänestäminen (ja Li), hyvät ihmiset.


Lejonhufvud

Jos ottaisin diplomaattisen aseman aiheeseen sanoisin, etten vastusta kielten opettamista sinänsä.


Kujaju

Niin kielten opettaminen ja se että kieli on pakollinen ylioppilas kirjoituksissa on kaksi aivan eri asiaa


BESSER_WISSER

ylioppilaskirjoituksissa*


Kujaju

Amis paistaa redditin läpi


MuoviMugi

Ei kukaan ole ruotsin opiskelumahdollisuutta vastaan.


MrHyperion_

Mutta ruotsille ei ole *oikeita* syitä


WarmTemperature

Oikeastaan on. Alkuun haluaisin sanoa että itse en ole pakkoruotsin kannalla sellaisenaan, ja olen kirjoittanut ruotsin aikana jolloin se ei ollut pakollista. Pakkoruotsi on vähän turhan naseva ilmaus, olisi selkeämpää puhua pakollisesta toisesta kotimaisesta kielestä. Pakkoruotsi nimittäin tarkoittaa myös sitä että ruotsia ensimmäisenä kielenä puhuvien on pakko kirjoittaa suomi, oman äidinkielensä lisäksi. Tämä on kuitenkin varmaan jokaisen mielestä hyvä juttu? Itse olisin sellaisella kannalla että jokaisen pitää kirjoittaa kolme mitä tahansa kieltä. Menee vaan sitten ehkä tasa-arvo-ongelmaksi kun monilla ei olekaan oikeasti mitään valinnanvaraa siinä että mitä kirjoittaa. Isoin ongelma pakkoruotsissa on kuitenkin varmasti Pohjois- ja Itä-Suomen kunnissa joissa ruotsinkielistä väestöä on käytännössä 0, ja samalla resursseja hoitaa jotain muuta kielenopetusta tuskin löytyy


plopperi

Ero on siinä että suomea puhuu äidinkielenään se 95% suomalaisista, ruotsia 5%, hyvin suuri osa ruotsia äidinkielenään puhuvat suomea erinomaisesti sekä ruotsia puhuvat ovat keskittyneet muutamalle pienelle paikkakunnalle. Tilanteita jossa ei pärjäisi suomella tulee vastaan hyvin hyvin hyvin harvoin näiden paikkakuntien ulkopuolella. Aivan absurdia että kaikkia vaaditaan opettelemaan kieltä (jota ei opita..) sen takia että jos menee joskus palveluammattiin niin saattaa joskus tulla vain ruotsia osaava asiakas jota pitäisi palvella...


KrazyDrayz

>Tilanteita jossa ei pärjäisi suomella tulee vastaan hyvin hyvin hyvin harvoin näiden paikkakuntien ulkopuolella. Myös niiden sisällä. Itse asuin tälläisessä paikkakunnassa ja en tarvinnut ruotsia kertaakaan. Jos minulle puhuttiin ruotsia vastasin suomeksi takaisin ja ihan jokainen osasi suomea sujuvasti.


Kind_Platypus9430

Ainut kerta elämäni aikana, kun ruotsia olisin tarvinnut oli kun yritin videopelissä ruotsalaiselle tiimikaverille ilmaista kieliosaamiseni. Vituiks meni ja jatkettiin englanniksi


lukaboi

Pirkanmaallakin Venäjä tulisi hyödykkäämmäksi kuin Ruotsi


Downstream03

Englanti toiseksi kieleksi niin voidaan lopettaa pelleily. Sen jälkeen voi opetella mitä tahansa kieltä kun sen taitajia löytyy niistä.


KrazyDrayz

>Pakkoruotsi on vähän turhan naseva ilmaus Sitähän se on. >Pakkoruotsi nimittäin tarkoittaa myös sitä että ruotsia ensimmäisenä kielenä puhuvien on pakko kirjoittaa suomi, oman äidinkielensä lisäksi. Jos ei olisi pakkoruotsia heidän pitäisi myös kirjoittaa pelkkä suomi. Melkeinpä ihan jokainen heistä osaa suomea sujuvasti.


yell0na

Joo en ole keski-suomessakaan tavannut yhtään ihmistä jonka äidinkieli olisi ruotsi, mutta toisaalta en hirveästi pyöri esimerkiksi "Rikkaiden kaupunginosissa"


kappe41

itse Vantaalta jossa väitetysti niitä on paljon ravannut yhden suomenruotsalaisen eikö tämäkään puhunut sanaakaan ruotsia


confusedman_

Pohjanmaalta kyllä löytyy reilusti pikku kuntia missä jengi ei puhu sanaakaan suomea. Puhuvat vielä niin vahvalla murteella ettei virkamiesruotsista oo mitään apua😂


[deleted]

[удалено]


yell0na

Mitä reuna maakuntien probagandaa tämä on?


KerpoSampsu

Minulla kyllä sopii, etteivät ruotsinkieliset kirjoita suomea, jos pakkoruotsistakin luovutaan. Siinä nähdään, kumpi on oikeasti valtakieli Suomessa ja kumpaa keinotekoisesti pidetään tasaveroisena ”toisena kotimaisena”. Kolmen kielen opiskelu on utopiaa; suurin osa ei ole kielellisesti lahjakkaita ja monelle yksikin vieras kieli tekee tiukkaa. On yleisesti tunnettu tosiasia, että on parempi osata hyvin yksi kuin pintapuolisesti useaa kieltä. Valtaosa resursseista ei ole järkevää käyttää kieltenopiskeluun maailmassa, jossa lähes kaikki puhuvat kohta ainakin auttavasti englantia tai kiinaa ja jossa tekoäly ja käännöspalvelut kääntävät tulevaisuudessa tekstin kuin tekstin oikein.


kappe41

aivan eriasia olisi pakollinen kieli jonka saa valita pitemmästä listasta kieliä itsellä ongelma tulee siitä että en näe itseäni tarvitsemassa ruotsinkielen taitoa ja kieli kuulostaa vaivalta oksentamassa ripulia


Veetiz_10

Samalla kannalla olen, toisaalta en usko että tänne Posion syrjäseuduille tuollaista tulee olemaan.


MicroscopicCreature

Pakollinen ruotsin opiskelu ei ole mitään muuta kuin ikiaikaisen alistajavaltion jäänteitä kulttuurissa. Jos ruotsinkieliset eivät olisi yhteiskunnassa yhä eliitin asemassa, tällainen paska olisi lopetettu jo aikoja sitten. Ei ole millään tavalla kohtuullista pakottaa koko kansaa opettelemaan pienen marginaalin kieltä, jotta voisivat heitä palvella. Luulisi riittävän, että A) ruotsinkieliset palvelevat itse muita ruotsinkielisiä. Kiintiöthän kouluissa heille jo onkin. Tai B) Vähemmistö itse opettelisi enemmistön kielen, niin pärjäisi vaikka kaikki ei ruotsia osaa. Mutta kun ollaan niin eliittiä ja ylempiarvoista kansaa, niin jatketaan nyt rahvaan alistamista vielä maailman tappiin asti.


Kind_Platypus9430

Voi vittu kusessa ollaan... Toivottavasti menee vielä 3 vuotta että toi laitetaan toimeen


Djinnsturge

Jos tuommoisen takia olisit vaihtamassa amikseen niin sanoisin, että kiinnostuksen kohteesi varmaan ovat siellä suunnalla, joten kannattaisiko vaihtaa joka tapauksessa? Itse kyllä karttaisin tuossa elämän vaiheessa ammattikouluja kuin syntiä, vaikka jotakin kiinnostusta olisikin sinne suuntaan. Sipilän leikkauspelleilyt tekivät käsittääkseni niissä aika rumaa jälkeä...


kappe41

se o vaa se et ruotti voi nii paljo tiputtaa keskiarvoa että todistuksesta tulee vain hyödytön paperilappu


poiuyt-dsa

Eipä toi iso ongelma ole. Jos tulee pakolliseksi, niin jätät kirjoituksissa tyhjän paperin ja hoidat kompensaatiopisteillä itsesi ylioppilaaksi.


TheSoviet_Onion

Heihei mahdollisuus päästä yliopistoon todistusvalinnalla


Solid-Snake69

Meh, ite suomenruotsalaisena oon sitä mieltä ettei tarttis tehdä taas pakolliseks. Ne oppii ku haluu, juntti-finlandssvenskit jossain Inkoossa tai Närpiössä sais ite ottaa itteään kragast kii ja opetella suomea nii et pärjää arkihommien ja viranomaisten kaa. Varsinki nyt ku yo-todistuksella on nii pal merkitystä jatko-opinnoiden kannalta, ni parast olis jos sais keskittyy niihi omii olennaisii sen sijaa et joutuis piinaa itteään ruotsin kielel, vaik se onki se toinen virallinen. Kuha kaikki kunnioitetaa toisiamme ja löydetää se kultane keskitie ja ymmärrys mil kielel sit puhutaanki. Out *mic drop*


blueMarigold

Oon ruotsinkielinen ja opiskelen luokanopettajaks. Kakskielinen koska isä puhuu suomea. Olen ollut jo vähän aikaa sitä mieltä **ettei pitäis pakottaa ruotsia yksikielisille**. On tyhmää pakottaa yli 90% väestöstä opiskelemaan kieltä jota vaan 5% väestöstä puhuu, vaikka se onkin lyhyt aika. Taakkaa jota minä olen kantanut ei ole helppo etenkin kun englantikin on niin tärkeä. Minusta tuntuu nykyään et en osaa kunnolla mitään kieltä. He jotka sanoo kuinka ärsyttävää se pakkoruotsi on muistakaa et me ruotsinkieliset opiskellaan suomea paljon(kolmannesta luokasta) enemmän kuin te opiskelette ruotsia koska loppuen lopuksi Suomessa ei voi elää ruotsinkielisenä osaamatta suomea. Eli määrä mitä sitä toista kieltä on pakko opiskella kyllä ottaa huomioon eron mikä on tärkeempi. Kun minä kuulen teidän valitusta, tuntuu todella ikävältä. Teidän pitää vaan vähän kävellä kuuman kallion yli jonka aikana huudatte kuin vasta syntynyt vauva mutta minun pitää elätä sen päällä enkä saa valittaa koska osaaminen on rikkaus. Olen laiska pilkkujen kanssa.


Somebody23

Koulussa lukihäiriöisenä, äidinkieli, englanti ja ruotsi oli kaikki ihan perseestä opiskella. Ruotsi ärsytti erityisesti yläasteella ja amiksessa. Ja koska siitä ei ollut mitään hyötyä silloin eikä nykyäänkään mielestäni aivan turha pakolla tunkea sitä ihmisille.


blueMarigold

Mullakin on lukuhäiriötä mutta vasta todettu nyt yliopistossa, koska ääliö opettaja ei ottanut mua tosissaan joten tiedän tunteen, mun piti kirjoittaa kirjoitukset ilman lisä aikaa. Mä ymmärrän et ei suurin osa suomenkielisistä tartte ruotsia ja meidän kieliopiskelu Suomessa on ihan järkyttävän vaativa joten varmaan ärsytti. Olen tällä alalla koska haluan muuttaa asioita tämä on yksi niistä.


Tempires

Kaikki tuntemani suomenruotsalaiset puhuvat suomea äidinkielenä, joten ei taida olla kovin iso taakka loppujen lopuksi. Elleivät he itse kerro olevansa ruotsinkielisiä et tietäisi sitä.


Jennuli_123

Uusi opsi ei vaikuta suhun


tonttulainen

Tiedätkö sä OP miten opsin muutokset tulee voimaan tai kauanko moisten kanssa säätämiseen kuluu aikaa? Kantsii perehtyä eka siihen mitä kommentoi edes pinnallisella tasolla ennenku lähtee keulimaan noin kovaa. Tuollaisena kulmamaisterina jäbä vaan polkee entisestään jo meemiksi muodostuneiden libien imagoa :D ps. laiton uhkaukses näkyy kantsisko poistaa :D


kappe41

uhkaus ei ole suoranaisesyi kohdistettu kehenkään jollo ongelmas ei voi tulla ja sananvapausha tällasee oikeude antaa sitäpaitsi tällasii asioit mun mielest pitäis oppilaat pistää äänestää eikä kukaa asiantuntija tai kansanedustaja päättämään heilläkin alkaa olla useampi kymmentä vuotta kouluista


hokaloija

Mitä väliä sillä on vaikka se muutos tulisi voimaan vasta vuosien päästä? Se on silloin kuitenkin ongelma tuleville vuosiluokille. Kannattaa joskus katsoa vähän pidemmälle kuin niiden omien jalkojen eteen


Competitive-Ad6737

Fossiilien hyväksymä jäänne imperialistisen ruotsin ajoilta. Herraskansa yritti pakkosivistää rahvaita suomalaisia. Kuka tosissaan arvostaa ruotsia vielä 2021? Se pitäisi muuttaa vähemmistökieleksi.


Kalbodagrund

mitäs luulette fasististen vahervisseri besservisseri kansankomisaarien päättävän, räkäisesti nauraen


DavidBouer

Lopeta wööööpostaaminen.


Zealousideal-Scar174

Keskity .


Technopolitan

Kertokaa nyt ihmeessä miksi se ruotsi on niin helvetin vastenmielistä ihmisille? Joo, aika tarpeeton kieli, mutta myös helppo. Jos on oppinut englantia kaikkin epäloogisuuksineen, oppii myös ruotsia, jos ei itse itseään sabotoi jurnuttamalla vastaan joka perkeleen käänteessä.


Napael

Itse en tykkää siitä, että 5% vähemmistökieli vie niin paljon aikaa lukujärjestyksestä. Ennen yläastetta olin siinä uskossa, että kielijakauma olisi jotain 40/60, mutta petetty olo tuli kun aloin miettimään kuinka vähän olen ruotsia kuullut puhuttavan naapurimaan ulkopuolella ja tsekkasin viralliset prosentit. Se helppous on myös aika hemskutan suhteellinen juttu, varsinkin kun ruotsia ei opi yhtä passiivisesti kuin englantia.


TemeASD

Englantia tulee käytettyä päivittäin muodossa tai toisessa. Puhelinta käyttäessä, internettia selatessa, elokuvia katsellessa, musiikkia kuunnellessa. You name it. On tosi paljon helpompaa sisäistää sanasto ja oppia intuitio siihen, miten englantia käytetään ja kirjoitetaan oikein. Tätä kun vertaa ruotsiin, jota ei tule päivittäisessä elämässä juuri ollenkaan vastaan, on peli selvä.


MatiMati918

>Jos on oppinut englantia kaikkin epäloogisuuksineen, oppii myös ruotsia Taitaa useimmat ihmiset nykyään oppia englantia kuluttamalla englannin kielistä mediaa eikä ”oppimalla” koulussa. Ainakin itse olin aika huono ala-asteella englannissa, kunnes pääsin sille tasolle, jolla pystyin ymmärtämään englannin kielisiä internet keskusteluja perustasolla. Sen jälkeen olen oppinut englantia kuin itsestään ihan vaan lukemalla kiinnostavia aiheita internetissä enkä ole kertaakaan päntännyt englannin kokeeseen tai muuta vastavaa. Pointtini on siis se, että suurin osa englannin taidoistani ei ole opittu koulussa vaan internetissä. Ruotsilla ei ole samanlaista internet presenssiä eikä samanlaista hyötyä tiedonhaussa, joten ruotsin kielen oppiminen ei ole yhtä kannustavaa eikä sille ole samaa tarvetta. Miksi minun tarvitsisi kuluttaa ruotsalaista mediaa? No ei tarvitse, mutta englannin kielistä tarvitsee.


Solar_Storm98

Pakotetaan sellaiseen kieleen jota ei tarvia eikä kiinnosta.


TheSoviet_Onion

Heh tuntuuhan se kivalta kun yliopistossa pitää opiskella sama määrä englantia ja ruotsia vaikka ainoa asia mihin ruotsia tarvitsee on se että se on keinotekoisesti pakollinen kieli valtion hallinnossa


Corppi

Kaikki ruotsinopiskelut olivat täyttä ajanhukkaa. Ei ole tuonut elämään mitään mukanaan ja osaaminen vain hävinnyt ajan kanssa tarpeettomana.


ButtholeApe69

Olen yhdessä Suomen ruotsinkielisimmistä firmoista töissä. Firman brändi ja imago on brändatty suomenruotsalaisille. Olen tyyliin ainut joka ei puhu ruotsia henkilökunnassa. Silti pärjännyt ihan hyvin.


allu2236

Ei se ruotsi itsessään, sen tilalla voisi vaan olla jokin paljon hyödyllisempi pakollinen aine. Toinen kieli tai reaaliaine olisi paljon kannattavampaa.


Pseudonym_741

Mandariinikiina olisi kyllä tulevaisuuden kannalta helvetisti hyödyllisempää kuin ruotsi. Toisaalta kun ope lyö pöytään kiinalaisten kirjoitusmerkkien pistokokeen niin kyllä sitä äkäisempikin pakkoruotsin vastustaja alkaa kaivata toista kotimaista takaisin.


KrazyDrayz

>äkäisempikin pakkoruotsin vastustaja alkaa kaivata toista kotimaista takaisin. Eikä ala, koska he ovat valinneet sen monista eri kielistä. He voivat silti opiskella ruotsia jos haluavat.


splortus

Pelkkää paskaa puhuu. Englanti on aina ollut helppoa minulle koulussa, mutta Ruotsia en vain ymmärrä.


iovakki

Kirjoittaisin ruotsin melko hyvin mielin jos se olisi pakollinen. Vaikka vihaankin pakkoruotsia. Nyt ei ole mitään järkeä kirjoittaa kun kirjoitusten taso sen verran korkealla.